Національний тиждень читання

З 16 по 24 березня 2024 році в Україні відбувся вперше «Національний тиждень читання. Тиждень поезії», що охопив дату святкування Всесвітнього дня поезії (21 березня). Це гарна можливість відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни, адже поезія як форма літератури реагує на події найпершою.

Тема тижня поезії 2024 –ДІМ. Гаслом став рядок із вірша сучасної української поеткиІрини Шувалової – «Ріки незмінно течуть додому».

«Український інститут книги постійно наголошує на важливості культури й літератури для життя та розвитку як кожної людини, так і країни. Особливо важливою культура є в час кризи, зокрема, в час війни і жорстоких випробувань. Цей тиждень читання присвячений Поезії, як камертонові наших почуттів. За фокусну тему ми обрали Дім, дорогий кожному з нас зокрема і всім разом. Гасло тижня читання поезії – «Ріки незмінно течуть додому» – це про міцні зв’язки з батьківщиною, попри відстані. Ми хотіли б, щоб читання поезії розрадило і підтримало українців, які через війну Росії проти України втратили свої домівки, змушені були переїхати в інший регіон країни чи за кордон. Україна – це наш спільний дім, тепло якого дає сили і жити, і боротися за перемогу», – говорить директорка Українського інституту книгиОлександра Коваль.

Протягом тижня в ліцеї було проведено ряд цікавих заходів: Інтелектуальні перерви «Читаємо українську поезію» (Початкові класи ), Зустріч у літературній вітальні на тему «Пророчі вірші Максима Кривцова» (6 А клас), Інформаційний огляд «Вірші Ліни Костенко про сучасну війну» (5 – 11 класи), Віртуальна зустріч з Ліною Костенко ( 11 клас), Літературна подорож «Нас єднає Шевченкове слово» (1, 3 класи), Читання віршів Юлії Хандожинської про Батьківщину. Знайомство з творчістю поетеси (4-Б клас), Читання вголос «Поетичні твори України» (1 – 5 класи ). Огляд останніх поезій Ліни Костенко про російсько-українську війну( 6-Б клас), Читання віршів про війну та Україну, Конкурс «Кращий читач поезій» (6 – 8 класи), Читання віршів «Поезія, обпалена війною» (9 клас), Захід «Поезія проти війни» (11 клас), оформлені виставки «Душею летить у посвіті епох» (присвячена Ліні Костенко) та «21 березня Всесвітній день поезії». Також були виготовлені буклети: «Патріотичні та щирі вірші українських класиків та сучасників про Україну та війну в ній», «Вірші про ЗСУ: дитячі вірші про захисників України», «Вірші про війну для дітей», «Вірші про сучасну війну», «Вірші сучасних поетів про події сьогодення в Україні »


Галерея "Національний тиждень читання. Тиждень поезії. Ріки незмінно течуть додому"

Кiлькiсть переглядiв: 8